8 tipů, jak vybudovat finanční rezervu

Nemít hluboko do kapsy nemusí být nesplnitelný sen. Jde o to, vytvořit si finanční návyky, které jsou efektivní a vedou ke kýženému cíli – trvalé finanční rezervě. Kterými vyzkoušenými a obecně platnými finančními zákony byste se měli řídit?

Zákon č. 1 – odkládejte část svého výdělku

Jaká je ale ta ideální částka? Finanční experti doporučují odkládat měsíčně minimálně 10 % výdělku. Pokud se tímto pravidlem zatím neřídíte, vyzkoušejte ho. Možná zjistíte, že oněch 10 % vás nijak nezruinuje, zato je příjemné akumulovat na účtu finanční rezervu.

Zákon č. 2 – péči o finance svěřte odborníkům

Tak jako kuchaře nenecháte spravovat vám zuby a po zubaři nebudete chtít projekt rodinného domu, stejně byste měli být obezřetní i ve finanční oblasti. O vašich penězích se raďte s lidmi, kteří ve finančnictví pracují a něco o něm vědí.

Zákon č. 3 – naučte své peníze pracovat

Peníze by na účtu neměly stagnovat, naopak jejich hodnota by měla vzrůstat. Cesty k zisku můžou být různé: investice do akcií, nemovitostí či jiných komodit, nebo spořicí produkty se státním příspěvkem, jako jsou stavební spoření nebo penzijní připojištění.

Zákon č. 4 – výhodně investovat do bydlení

Hypotékou se zadlužíte a budete ji splácet třeba dvacet let. Ale pak jste majitelem VLASTNÍ nemovitosti. Schválně si vezměte do ruky kalkulačku a spočítejte si, kolik za tu dobu utratíte za nájem…

Zákon č. 5 – myslete na stáří

Odkládat si dlouhodobě menší částky se vyplatí. Tato investice se vám vrátí v důchodu. Uvědomte si, o kolik v té době poklesnou vaše příjmy, zatímco vaše potřeby zůstanou nezměněny. Přemýšleli jste někdy nad tím, čím pokryjete výpadek příjmů?

Zákon č. 6 – kontrolujte svá vydání

Nedovolte emocím, aby ovládly vaše nakládání s penězi. Skvělou metodou, jak získat přehled o svých příjmech a výdajích, je vést si finanční deník, kde alespoň tři měsíce každý den poctivě zapisujete, kolik vyděláte a kolik a za co utratíte. Výhoda? Pokud jste důslední, tak realistický pohled na vaše finance. A každopádně odrazový můstek k vyrovnanějšímu rozpočtu.

Zákon č. 7 - zabezpečte majetek před ztrátou

Moudrý hospodář ví, kolik času a úsilí musel do svého majetku investovat. Není proto zodpovědné ponechat ho napospas živlům, nešťastným náhodám a nehodám. Je výhodnější investovat ročně dva tisíce korun do pojistky nemovitosti, nebo deset tisíc měsíčně do nájmu v případě jejího vyhoření? Rozhodnutí leží na vás.

Zákon č. 8 - zvyšujte vaši výdělečnou schopnost

Jako dělník si můžete z platu odkládat dva tisíce, jako manažer téže firmy 20 tisíc. Jenomže zatímco manažer může dělat dělníka, dělník nemůže pracovat jako manažer. Pod jednou podmínkou: že si doplní vzdělání a znalosti, bude na sobě pracovat. Ne nedarmo finanční experti považují vzdělání za jednu z nejlepších investic. Vaše cena na pracovním trhu se zvýší, což bude mít příznivý dopad i na vaši peněženku.

 

Sdílet na Facebooku